tisdag 9 september 2008

Vi är nu officiellt ekumeniska följeslagare i team 28. Team 27 lämnade i torsdags, under en högtidlig ceremoni, över uppdraget att fortsätta vandra bland palestinier och israeler. Vi är här på inbjudan av kyrkorna i regionen så det kändes bra och spännande att börja vårt uppdrag i en av Jerusalems vackra kyrkor i närvaro av präster och pastorer, lokal personal såväl som det gamla teamet.

Sex stycken svenskar är nu på plats i sina respektive team. Vi befinner oss alla på Västbanken. Mitt team i östra Jerusalem, de övriga teamen i Betlehem, Hebron, Tulkarem, Jayyous och Yanoun. En grundläggande princip för oss alla är att utgöra en tredje part,vilket innebär att vi inte tar ställning i konflikten. Men vi är inte neutrala vad gäller övergrepp och kränkningar inom sfären för mänskliga rättigheter. Vi finns dessutom på plats för att lära oss hur det är att leva med och under ockupation med syfte att sin förlängning få stopp på den.

Detta innebär ett praktiskt engagemang som i sig innefattar olika saker. Såsom att alla team bygger vidare på föregående teams arbete och att vi alla har vissa gemensamma arbetsuppgifter.

Alla team är exempelvis närvarande vid militära vägspärrar, alltså vid de övergångar som används för att ta sig igenom muren. Detta sker företrädesvis på morgonen och ofta vid de vägspärrar som är nära våra placeringar.

Vi utgör generellt en internationell närvaro som ibland, men inte alltid, arbetar tillsammans med lokala organisationer och FN. Syftet är delvis att underlätta för dem som vi kommer i kontakt med vid övergångarna. Det är vanligt att vi försöker hjälpa till om det uppstår problem med att ta sig genom spärrarna med rullstol, guidar dem som har små barn, är äldre eller behöver assistans genom en bredare ingång som de har rätt att använda. Syftet är också att samla fakta om hur lång tid det tar att ta sig igenom, att dokumentera eventuella övergrepp genom att fotografera och filma och att generellt föra vidare ögonvittnesberättelser, inte minst till israeliska människorättsorganisationer.

I morgon fortsätter bloggen om min första morgon  vid den militära övergången Qalandia, en av de större övergångarna som ligger mellan Jerusalem och Ramallah.


Inga kommentarer: